Esélyegyenlőség -> Fővárosi autizmussal élőket segítő koncepció

Kommunikáció autizmussal élő személyekkel - képzési felhívás


Az Országos Autizmus Koncepció nyomán 2011-ben megszületett BudapestFőváros Autizmussal Élőket Segítő Koncepciója. Ennek egyik első eredményeként 2011. december 12-13-án 10-14 óráig a János Kórházban "Kommunikáció autizmussal élő személyekkel" című, szociális és egészségügyi szakembereknek szóló képzést tartunk. A képzés térítésmentes, azt a Főváros a Települési esélyegyenlőségi program megvalósulásának keretéből támogatja. Kérjük, részvételi szándékát a csatolt jelentkezési lap visszaküldésével 2011. December 8-ig jelezze! KÉRJÜK, ERRE AZ E-MAIL CÍMRE KÜLDJE MEG KITÖLTVE AZ ALÁBB LETÖLTHETŐ JELENTKEZÉSI LAPOT: komka@pestesely.hu


Letölthető jeletkezési lap » Letölthető képzési meghívó és tematika »
Budapest több, mint esély! –

Autistákat segítő koncepciót dolgozott ki a főváros

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Autism_awareness_ribbon-20051114.png

Az autisták érdekvédelmével foglalkozó civil szervezetek (Aura, AOSZ...), fővárosi egészségügyi és szociális intézmények és - a Települési Esélyegyenlőségi Program koordinátoraként - a Budapest Esély Nonprofit Kft. működtek közre a Főváros Autizmussal Élőket Segítő Koncepciójának kidolgozásában, amelyet a Fővárosi Közgyűlés október 21-i ülésén fogadott el.

A fővárosi ellátási hiányok, és a megoldatlan feladatok súlya miatt az autizmussal élő személyek ellátásának megszervezésére, családjaik terhének csökkentése érdekében dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felkérésére, dr. Szendrei Róbert irányításával 31 fővárosi szakember műhelymunka keretében 6 munkacsoportban dolgozta ki Budapest Főváros Autizmussal Élőket Segítő Koncepcióját, melyet a Fővárosi Közgyűlés október 21-i ülésén fogadott el.
Magyarországon napjainkban közel 80.000, a fővárosban mintegy 17.000 autista él. Az autizmus Budapesten az érintett családtagokat is számítva legalább 50.000 embert érint. Az egészségügyi és közoktatási, valamint egészségügyi intézményi adatbázisok az ezredforduló óta a gyermekkorú népesség körében növekvő számú és arányú autizmussal élő népességet mutatnak.

Az elfogadott Koncepció hiánypótló jelentőségű, ugyanis a jelenlegi egészségügyi, szociális ellátó intézmények, és azok a szolgáltatások, ügyfélszolgálatok, amelyeket az autisták szükségszerűen igénybe vesznek, nincsenek felkészülve autizmussal élő személyek fogadására, nem alkalmasak speciális mentális és egészségügyi problémáik tolerálására, szükségleteik adekvát kielégítésére.

A Fővárosi Autista Műhely 2011 májusától végezte önkormányzati- civil- egyházi összefogással tevékenységét. A műhelymunkában a - Budapest Települési Esélyegyenlőségi Programjának koordinátoraként - a Budapest Esély Nonprofit Kft. is részt vett. Az elkészített Koncepció tervezetének Fővárosi Közgyűlés elé terjesztését, széleskörű társadalmi egyeztetés előzte meg. A Koncepció, a meg lévő intézményekre és struktúrára építve komplex egészségügyi, szociális, oktatási, foglalkoztatási ellátási modellt vázolt fel az autizmussal élők és családtagjaik életének javítására.


A Koncepció innen letölthető.

IntézménykeresőBudapest

Budapest Főváros gazdasági társasága

Hírek, közlemények