Régebbi kiemelt témáink
A MUNKAHELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGRŐL SZÓLÓ
FELSŐOKTATÁSI KÉPZÉSI MODULRÓL

Foglalkozás speciális helyzetű csoportokkal és egyénekkel címmel az esélyegyenlőségről szóló felsőoktatási képzési modult dolgozott ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Munka és Magánélet Munkacsoportja.
A tananyagot elsősorban azoknak a leendő szakembereknek szánják, akik munkaügyi és HR területen helyezkednek majd el. A munkacsoport javasolja a modul beillesztését az egészségügyi, oktatási és szociális szakemberek képzésébe is, mert későbbi munkájuk során ők is gyakran találkozhatnak majd az esélyegyenlőség szempontjából hátrányos helyzetű személyekkel.

A képzés részeként a hallgatók egy 15x90 perces előadássorozat keretében a következő területekről szereznek ismereteket:

  • Az esélyegyenlőség és sokszínűség alapfogalmai: fenntartható fejlődés, CSR és egyenlő esélyek, az egyenlő bánásmód követelményének hazai jogi intézményrendszere;
  • Hátrányos helyzetű célcsoportokkal kapcsolatos ismeretek: nők, nemzeti és etnikai kisebbségek, fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek, kulturális, vallási és szexuális különbségek, generációs különbségek és a halmozott hátrányok;
  • Módszerek, támogatások, jó gyakorlatok: a munka és magánélet egyensúlyának elősegítése, a sokszínűség támogatásának munkahelyi eszközei, állami támogatások és igénybe vételük feltételei, módja, minősítések és díjak, hazai és nemzetközi jó gyakorlatok.

Az előadásokhoz szemináriumok és gyakorlati foglalkozások kapcsolódnak. Ezeken a hallgatók találkozhatnak a hátrányos helyzetű célcsoportok képviselőivel, így jobban megismerhetik azok munkavállalói szükségleteit. A foglalkoztatásban bevált jó gyakorlatokról többet tudhatnak meg a meghívott munkáltatók szakembereitől. E mellett olyan módszereket, technikákat és támpontokat kapnak, amelyek segítségével képesek lesznek a sokszínűséget támogató munkahelyi stratégia és eszközrendszer kialakítására, például egy esélyegyenlőségi terv vagy egy esélyegyenlőségi cselekvési program kidolgozására.
A tananyaghoz szöveggyűjtemény, módszertani segédlet és az egyetemi kurzust tartó oktatók számára train the trainer képzés készült. A tantárgyat a Pécsi Tudományegyetem és a Gödöllői Szent István Egyetem már beillesztette képzési programjába.

Bővebb információ:
Koltai Luca (koltai@pestesely.hu)
Garadnay Timea (garadnay@pestesely.hu)


Letölthető szövegyűjtemény

IntézménykeresőBudapest

Budapest Főváros gazdasági társasága

Hírek, közlemények