Régebbi kiemelt témáink
Új, anyáknapi kiadványunk a dolgozó szülőknek

Munkakalauz segíti a dolgozó szülőket

Anyák napjára készül el a Budapest Esély Munkakalauz a dolgozó szülőknek című tájékoztató füzete, amely információival, a család és a munka összehangolásához nyújt segítséget. Nem csak nőknek!

„Életében egy nő sokféle szerepet tölt be. Van, hogy egy életszakaszban többet is: egyszerre akar tökéletes anya, feleség, munkaerő és emellett nő lenni. Nem kell, hogy mindenben a tökéletesre koncentráljon, hiszen nem baj, ha a mosatlan edények egyik este elöl maradnak, mert a gyermekkel önfeledten játszottak...

A tökéletesség elhanyagolható, a lényeg, hogy adott helyzetekben tudjuk, melyik szerep betöltése a legfontosabb. Ha megtaláljuk az egyensúlyt, akkor boldogok leszünk úgy párkapcsolatban élő nőként, mint anyaként vagy munkatársként. A harmónia megteremtése fontos a munkahelyi, a családi élet és a társas kapcsolatok között, mivel e három színtéren zajlik életünk; egyik sem kevésbé fontos a másiknál.” Olvasható a Munkakalauzban.

Mind a munkahelyen, mind otthon, mind a családtagok, barátok, ismerősök között elvárások tömegével találkozhat egy szülő. Elképzelhető, hogy csak a friss szülők támasztanak magas, szinte teljesíthetetlen követelményeket magukkal szemben, így nem csoda, ha sokan úgy érzik, meghaladja erejüket a feladat. Fontos azonban tudni, hogy meg lehet birkózni a gyermekvállalással járó plusz feladatokkal.

Előre is lehet készülni az anyaságra, sőt, érdemes már a terhesség alatt felkészíteni a családot, a barátokat, a munkáltatót, a kollégákat. Nekik is szerepük van ugyanis abban, hogyan birkózik majd meg a feladattal az újdonsült anya és apa. Ebben is segít a Budapest Esély munkatársai által összeállított Munkakalauz a dolgozó szülőknek. A kiadvány végigvezeti a szülőket a gyermekvállaláshoz kötődő munkahellyel és időbeosztással kapcsolatos kérdéseken, a terhesség kezdetétől a munkába való visszatérésig. Tippeket ad az álláskereséshez, a családon belüli munkamegosztás kialakításához, hogy a gyermeknevelés az anya és az apa közös feladata és közös öröme lehessen. A dolgozó szülőket a gyermekek munka közbeni felügyeletének megoldásához adott ötletekkel segíti, de tájékoztat a jelenlegi családtámogatási rendszerről is.
A kiadvány megjelenését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Munka és Magánélet Munkacsoportja támogatta.Munkakalauz a dolgozó szülőknek (letölthető kiadvány) »

IntézménykeresőBudapest

Budapest Főváros gazdasági társasága

Hírek, közlemények