Régebbi kiemelt témáink
Légy naprakész!- Segédlet a szaktudás fejlesztőinek

Arthur Bloch (Murphy törvénykönyvének írója) írta azt a bölcsességet, mely számomra a képzés módszertanának alapszabályát jelentette, s ez pedig így hangzik:

"Könnyű a dolgokat összebonyolítani, de leegyszerűsíteni bizony roppant bonyolult."

Munkacsoportunk arra vállalkozott, hogy egy egyre gyakrabban hallható, és egyre többféle jelentéssel felruházott fogalmat hozzon közelebb a nyájas olvasóhoz. Ez pedig az "életen át tartó tanulás", vagy ahogy kiművelt szakemberek mondják "LIFELONG LEARNING".
Miért gondoljuk azt, hogy ez a fajta tájékozottság hasznos lehet Önnek? Hát először is azért, mert Önt is bizonyára érdeklik az új dolgok. Legyen az egy hasznos munkaeszköz, jobb megoldási módszer, vagy egyszerűen egy új "kütyü", amely megkönnyíti, vagy élvezetesebbé teszi a mindennapjainkat.
Új világban élünk. Ha csak ülünk a babérjainkon, egyszer csak azt vesszük észre, hogy ez is, az is elmegy mellettünk, lehetőségeink rohamosan beszűkülnek. Ahogy e kiadvány szakírója fogalmaz:
"egész életünkben sokkal nyitottabbaknak kell maradnunk, tanulékonynak, alkalmasnak a változásra, akár a foglalkozásváltásra is". Már csak el kell igazodni, hogy mikor, merre.
Ma már számos információ, tudásanyag kering a szakmai berkekben a pályatanácsadásról, képzésről, kompetenciákról, hiány- és divatszakmákról.
Számtalan honlap kínál "eligazítást" a "mi legyek", a "hol tanuljak tovább", milyen tanfolyamra iratkozzak be, hogyan váltsak állást, mire kaphatok támogatást, és hasonló témákban. Nem csoda hát, ha a szakképzésben naprakész tudással nem rendelkező ember könnyen eltéved az információk forgatagában. A szaktudás, tartalma és az ahhoz vezető utak, az elágazások, elvárások, egészen másképpen festenek a képző iskola, a már önmagában is igen sokféle munkáltató, a szülő, az álláskereső, az oktatási-, a foglalkoztatási szakértő szemével.
Kiadványunkkal iránytűt, valami GPS-félét szeretnénk adni, hogy segítsen eligazodni a tanulás folyton átépülő, mindig terjeszkedő "városában". Segédletet készítettünk, amelyben csokorba szedtük azokat a fogalmakat, melyeket tájékozódási pontoknak tartunk a szakképzés városában. Melyekkel mind a fiatalok, mind a felnőttek találkoznak, amikor dönteniük kell arról, hogy most melyik irányt választják, melyik hasznos rövidtávon, melyik tekinthető hosszú távú befektetésnek. A "Honlaptár" fejezetünkben csokorba gyűjtöttünk számos információs és tanácsadó bázist, a pályaválasztóknak, továbbtanulóknak, állás és képzéskeresőknek.
Ezt a kiadványt elsősorban, a szaktudás fejlesztőinek ajánljuk. Pedagógusoknak, akik felelősen kívánnak tanácsot adni fiataloknak és szüleiknek a pályaválasztásban, pálya orientációban.
Munkatanácsadóknak, képzési szakembereknek, akik hozzájuk forduló felnőtteknek segítenek eligazodni, továbbképzési, átképzési, pályamódosítási döntéseik meghozatalában. És nem utolsó sorban mindazoknak ajánljuk, akik úgy gondolják, hogy nem érdemes lemaradni, a szaktudást, a tájékozottságot fejleszteni kell, mert ez ad esélyt a jobb munkahelyre, a teljesebb életre.

Kulinyi Márton


A kiadvány letölthető elektronikus változata (.zip tömörítés - .pdf formátum)

IntézménykeresőBudapest

Budapest Főváros gazdasági társasága

Hírek, közlemények