Régebbi kiemelt témáink

Nők a foglalkoztatásban, az atipikus foglalkoztatás lehetőségei

2011. október 11.
A "Család velem, karrier előttem” projektünk - TÁMOP-2.4.3-A-09/2-2009-0003 - keretében megrendezett harmadik
Munkáltatói Fórum

Helyszín: Vendel Irodaház, Budapest (1096 Budapest Vendel u. 11., IV. em.)

Szénási Enikő Lilla a "Legjobb női munkahely" díj nyertese, aki arról számolt be, hogy milyen eszközök állnak egy középvállalkozás számára nyitottan ahhoz, hogy a munkahelyen dolgozó fiatal anyák munkaidő igényeit figyelembe vegyék. Elmondása szerint ez a gondolkodás a juttatásoknál is erősebb motiváló erővel hat, mivel a légkör megtartó, családbarát, ezekhez pedig nem pénz kell, csak kölcsönös bizalom és kreativitás.

Tóthmárton Vera a munkáltatói oldal tapasztalatait ismertette a projekt kapcsán. Mit jelent egy hipermarketben 30 órában 12 főt foglalkoztatni 1 évig? Nem is merülne fel a kérdés, ha nem kellett volna folyamatosan egyeztetni a lehetőségeket, munkaerő igényeket, egy multinacionális cég adta igényeket egyeztetni a legalább 1 éve munkanélküli, az előtt pedig évekig gyermeket nevelő nők szükségleteihez, akiket alkalmassá kellett tenni némely vonatkozásban a friss élelmiszer eladói végzettségük birtokában is a teherbírásra. A munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésének kialakításában a projekt mentorától kaptak folyamatosan segítséget.

Sándorné Antal Éva álláspontja szerint a közigazgatás ideális munkahely a nők részére, személyiségük, szociális érzékenységük, az elvégzendő feladatok típusai okán. A szféra adottságai miatt kiszámítható karriert nyújtanak a GYES-ről visszatérőknek és a pályakezdőeknek egyaránt. A hivatal által ellátott feladatok mennyisége, típusai, valamint a bérgazdálkodás jellege megnehezíti az atipikus foglalkoztatási formákat. Különböző szociális és egyéb juttatásokkal motiválják és támogatják a munkavállalókat. Az innovatív családbarát vagy akadálymentes munkakörnyezet megteremtését az intézményrendszer természetéből fakadóan kevésbé gördülékeny, mint a vállalati szektorban, valamint a kötött költségvetés miatt akadályoztatott.

Kőrösi Regina előadásából megtudhattuk, hogy a nők foglalkoztatásának aránya európai szinten javult, a színvonala (munkabér, betöltött munkakörök, karrier) alacsony a férfiakhoz viszonyítva. A nők foglalkoztatási helyzetét érintő fő problémakörök között szerepel az előremenetel akadálya, a világon mindenhol megfigyelhető (férfiakhoz viszonyított) kereseti egyenlőtlenség, valamint hogy az egyszülős háztartások nem megoldott a kiskorú gyerekek napközbeni felügyelete. Mindezek mellett a nők, különösen a kisgyermekesek lehetőségei korlátozottak. A közép-magyarországi régióban a részmunka idős álláshelyek a bejelentett állások csak 8,2%-a. A nők munkaerő-piaci támogatása a START-PLUSZ kártyával, vagy a TÁMOP 1.1.4. programban lehetséges.

Svéda Dóra alapítványuk tevékenységéből adódó tapasztalatait adta elő a női életstratégiák és szerepvállalások terén. Széles körű szakmai támogató szolgáltatásokat dolgoztak ki a főfoglalkozású anyák, a karrier-stratégiát választók, valamint a kettő kombinációjában lavírozók számára. Célcsoportjuk maguk a nők, illetve azok a vállalatok, akik szemléletükbe beillesztik a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését. A vállalatoknak szánt proaktív gyes-menedzsment programjukban a helyzetfelmérés után egy reintegrációs ütemtervet dolgoznak ki a GYES-ről visszatérőknek, szemléletformáló tréningeket tartanak a vezetőknek továbbá az atipikus munkakörökre munkaerőt közvetítenek.

 

Program

14.45

Regisztráció, Büfé

15.00

Levezető: Répás Péter – Eutrend.hu Kft., a projekt konzorciumi partnere
Köszöntőt mond Kulinyi Márton – Budapest Esély Nonprofit Kft.,
ügyvezető igazgató

15.20

„A Legjobb Női Munkahely” - a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség díjazottja
Szénási Enikő Lilla – Factory Creative Studio Kft.

15.40

„Munkáltatói tapasztalatok a „Család velem, karrier előttem” projekt keretében”
Tóthmárton VeraTESCO GLOBAL Áruházak Zrt.
Felvezető ismertetőt tart a Család velem, karrier előttem projektről:
Őry Beáta – Budapest Esély Nonprofit Kft.

16.00

„Nők a közszférában”
Sándorné Antal Éva – Magyar Államkincstár

16.20

„Nők a foglalkoztatásban”
Kőrösi ReginaBudapest Főváros Kormányhivatal Munkaügyi Központja XXI. kerület, Bajáki Ferenc utcai Kirendeltség

16.40

„Jól- Lét Közhasznú Alapítvány, Első Hazai Anyabarát Munkaközvetítő és Tanácsadó Műhely tevékenysége és tapasztalatai a reintegrációban”
Svéda DóraJól- Lét Alapítvány

17.00

Büfé
Munkáltatói fórum, személyes konzultáció az előadókkal, tapasztalatcsere

18.00

Zárszó
Őry Beáta, projektvezető

A projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.4.3/A-09/2-2009-0003
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Főpályázó: Budapest Esély Nonprofit Kft.
Partnerek: Eutrend Kft., E-Help Consulting Kft.

Őry Beáta
projektvezető

     

Az előadások letölthetőek itt:

"Család velem, karrier előttem" project tapasztalatai
Jól- Lét alapítvány tapasztalatai
Magyar Államkincstár - Nők a közigazgatásban
Munkáltatói tapasztalatok - TESCO
Nők a foglalkoztatásban - Munkaügyi Központ

IntézménykeresőBudapest

Budapest Főváros gazdasági társasága

Hírek, közlemények