Fejlesztő foglalkoztatás -> Tájékoztató Foglalkoztatottak részére

Tájékoztató

Fejlesztő foglalkoztatás a Budapest Esélynél

Mit jelent a fejlesztő foglalkoztatás?

Azoknak biztosít munkát, akik tartósan vagy átmenetileg nem tudnak a nyílt munkaerő-piacon dolgozni. Rövidebb munkaidőben, könnyített munkák végzésére van lehetőség. A fejlesztő foglalkoztatás célja az önálló munkavégzésre való felkészítés. Ebből egy idő után tovább lehet lépni a közfoglalkoztatásba vagy a nyílt munkaerőpiacra is.

Miben különbözik a fejlesztő foglalkoztatás a munkaviszonytól?

A fejlesztő foglalkoztatás nem számít munkaviszonynak, de beleszámít a szolgálati időbe. Maximum 6 órát lehet dolgozni naponta, ami hetente maximum 30 óra lehet. A munkaidő lehet ennél kevesebb, de több nem. Ebben a foglalkoztatási formában nincs próbaidő, nincs szabadság, sem betegszabadság, sem táppénz. Ha a dolgozó beteg vagy csak pihenne pár napot, természetesen otthon maradhat. Ilyenkor szólnia kell a foglalkoztatónak, hogy meddig nem megy dolgozni. Az otthon töltött napokra nem jár pénz.  

Mennyi jövedelemre lehet számítani?

Óránként 450 Ft szerepel a szerződésben, ami után nem kell adót fizetni. Ebből a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő miatt 45 Ft-ot vonnak le, Így 405 Ft-ot fizetünk ki óránként.

Ha valaki 6 órában dolgozik, akkor az napi 2.430 Ft-ot keres. Ez havonta, ha 21 munkanap van a hónapban: 21 x 2.430 Ft= 51.030 Ft. Ha 22 munkanap van a hónapban: 53.460 Ft, amit a dolgozó kézhez kap.

A fizetés annyi, amennyi órát ténylegesen ledolgozik valaki, tehát a munkaszüneti napokra nem jár fizetés. Fizetés havonta van, úgy, mint a munkabéreknél.

Ki vehet részt fejlesztő foglalkoztatásban?

 • Első feltétel: aki az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, és
 • Második feltétel: vagy hajléktalan személy, vagy szenvedélybeteg, vagy fogyatékossággal élő és
 • Harmadik feltétel: igénybe vesz valamilyen szociális alapellátást. A foglalkoztatást csak addig lehet igénybe venni, amíg a szociális ellátás tart.

Ezek a szociális alapellátások:

 • közösségi alapellátás,
 • támogató szolgáltatás,
 • nappali ellátás,
 • átmeneti elhelyezést nyújtóintézményi ellátás,
 • ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátás,
 • rehabilitációs intézményi ellátás,
 • lakóotthoni ellátás,
 • támogatott lakhatás.

Milyen munkák vannak?

Takarító, udvaros, kertgondozó, kézbesítő, irodai kisegítő, mosodai munkás, portás, adományszervező segítő munkákban van lehetőség dolgozni.

Hol vannak a munkák?

Budapest területén, a Budapest Esély Őr utcai székhelyén, szociális és egészségügyi intézményekben, hamarosan állatmenhelyeken is.

Meddig lehet igénybe venni a fejlesztő foglalkoztatást?

Most 2017. december 31-ig szóló szerződést tudunk kötni. Ha kapunk rá állami támogatást, akkor 2018-ban szeretnénk folytatni a foglalkoztatást.

Elveszti-e a dolgozó a másik ellátást, amiben részesül?

Ez attól függ, hogymilyen ellátásról van szó.

 • Ellátások, amik mellett lehet fejlesztő foglalkoztatásban dolgozni: rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, baleseti járadék.
 • Ellátások, amik mellett nem lehet fejlesztő foglalkoztatásban dolgozni: álláskeresési járadék, aktív korúak ellátása: FHT (foglalkoztatást helyettesítő támogatás), EGYT (az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás).

Gondnokság alatt állók is jelentkezhetnek?

Igen. Ebben az esetben a fejlesztő foglalkoztatási szerződést a gondnoknak is alá kell írnia. A jövedelem kifizetése a többi jövedelemhez hasonlóan történik. Azaz, ha általában a gondnok segítségével használja az ellátott a többi jövedelmet, akkor ez esetben is.

Hogyan lehet bekerülni a fejlesztő foglalkoztatásba?

 • Először Bilincsi Zsuzsa segítőt kell telefonon keresni, és időpontot kérni. Hétfőtől csütörtökig, 8:30-tól 15:30-ig hívható. Telefonszáma: 06 1 476 1930. A központtól kérje Bilincsi Zsuzsát!
 • Ez után személyesen is találkoznak majd a segítővel, megbeszélik, hogy hol, milyen munkalehetőségek vannak, és mi volna Önnek a legmegfelelőbb ezek közül.
 • Ide kell jönnie: Budapest, VIII. kerület, Őr utca 5-7.
 • Aztán munkapszichológusi vizsgálaton kell részt venni. A munkapszichológus javaslatot tesz a foglalkoztatásra, és arra, hogy milyen szolgáltatást kapjon még. A munkapszichológusi vizsgálatok csütörtökönként vannak, a Budapest Esély székhelyén.
 • Végül üzemorvosi vizsgálaton is részt kell vennie. A segítő egyeztet erre Önnek időpontot a doktornőhöz.
 • Ez után megköti a Budapest Eséllyel a fejlesztő foglalkoztatási szerződést, és akár már másnap dolgozhat.

Mit hozzon magával az első találkozásra?

 • Személyi iratokat: személyi igazolvány, lakcím kártya, TAJ kártya, adókártya.
 • Igazolást arról, hogy szociális alapellátásban részesül (szerződés, vagy a szolgáltató által kiállított igazolás).
 • Ha megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos, és van papírja erről (orvosszakértői vélemény, munkarehabilitációs szakvélemény stb.), akkor azt mindenképp hozza magával!

Munkavégzés folyamán lehet-e hiányozni, ill. hogyan lehet a hiányzást jelezni?

Lehet, ha szól a foglalkoztatónak. A tervezett hiányzást egy héttel előtte kell bejelenteni. A nem tervezett hiányzást (pl. ha hirtelen beteg lesz) aznap reggel 9.00-ig kell jelezni. Telefonon vagy személyesen tud értesíteni minket. Telefon: 06 1 476 1930.

Ha nem jelzi a hiányzást, azzal megszegi a házirendet.

Hol olvasható el a házirend?

A házirendet a szerződés aláírása előtt megkapja, a segítővel meg is beszélik. A székhelyünkön kifüggesztve is megtalálja.

Jó, ha ismeri a házirendet, mert, ha súlyosan megszegi, megszűnhet a foglalkoztatási szerződése.

IntézménykeresőBudapest

Budapest Főváros gazdasági társasága

Hírek, közlemények